Meny
 
Dokumentert forskning på helsefordeler ved Tai chi
Mange helsefordeler
Forskning fra innsamlede metaanalyser viser at Tai Chi er en effektiv treningsform for å forsinke kognitiv tilbakegang hos eldre voksne med mild kognitiv svikt. Forskere mener også at Tai Chi øker blodstrømmen og derfor også leverer mer oksygen til hjernen.

Kognitive fordeler
I følge en studie i nevrohabilitering og nevral reparasjon har denne kampsporten vist seg å bremse kognitiv tilbakegang hos mennesker med mild demens. Tai Chi-klasser for eldre kan gi verdifull sosial kontakt som kan forbedre livskvaliteten for eldre med demens.
Tai Chi viser seg også å gjenopprette evnen til konsentrasjon og hukommelse for pasienter med ulike utmattelsessyndrom.

God balanse = færre fall
I følge en artikkel i Journal of the American Geriatrics Society, kan praktisering av Tai Chi redusere risikoen for fall med opptil 50 prosent. Hvorfor er det så effektivt som forebygging mot fall? Flere faktorer er involvert; Ikke bare hjelper aktiviteten med å stabilisere kjernemuskulaturen, noe som kan forbedre balansen, det forbedrer også ”proprioception”, det vil si en bevissthet om hvor kroppen vår er i rommet.

Tai Chi kan også forhindre fall ved at øvelsene øker tilliten til egen balanseevne. Det å føle seg usikker på om føttene bærer, er nemlig en av de største risikofaktorene for fall. Forskere i Journal of Aging Research har bemerket at eldre som praktiserer Tai Chi, føler seg tryggere på sine daglige bevegelser, noe som gjør det mindre sannsynlig at de opplever å falle.


Leddgikt og andre typer smertetilstander
Flere studier har også bevist at Tai Chi er en god trening for eldre med leddgikt. Faktisk fant en studie i Annals of Internal Medicine at den er like effektiv som fysioterapi ved behandling av slitasjegikt i kneet.
En studie i Journal of Rheumatology viste at Tai Chi-øvelser er bra for folk med leddgikt og leddsmerter, fordi de langsomme bevegelsene hjelper leddene til å beholde flyten, slik at de ikke stivner ytterligere. Der mange andre treningsformer forårsaker for mye smerte for en person med leddgikt, forårsaker ikke Tai Chi unødvendig smerte, fordi øvelsene er rolige og skånsomme.
Bevegelsene kan også være effektive for behandling av smerter fra osteoporose og fibromyalgi. I tillegg er Tai Chi bra for en dårlig rygg, fordi det kan gjenopprette mobilitet til ryggraden uten å bevege seg. På samme måte kan det hjelpe for de som har isjias ved at fleksibiliteten i hamstringen øker og kjernemuskulaturen styrkes.


Bedre kardiovaskulær helse
Selv om det kanskje ikke ser ut til å være en veldig intens form for aerob trening, kan denne kampsporten forbedre din kardiovaskulære helse. Flere studier viser at Tai Chi med fokus på avslapning er bra for å unngå høyt blodtrykk. Den har også vist seg å forbedre den generelle livskvaliteten for mennesker med hjertesvikt, gi en trygg treningsform for personer som har overlevd hjerteinfarkt, samt øke "gode" kolesterolnivåer.


Bedre søvn
For eldre som sliter med søvnløshet, kan Tai Chi-øvelser være en rusfri løsning. Dette kan vise seg å være spesielt viktig fordi mange medisiner som brukes til å behandle søvnproblemer, kan gjøre eldre voksne ustø og dermed mer disponert for å falle. I en studie om søvn oppdaget man at eldre som praktiserte Tai Chi (en modifisert form for aktiviteten), opplevde flere forbedringer i søvnvanene, sammenliknet med eldre som gikk på kurs for god søvnhygiene.


Forbedret holdning
Å beholde god holdning er en viktig del av å eldre. Ikke bare påvirker holdningen hvordan andre ser oss, men det påvirker også mobiliteten hos den enkelte og til og med hvordan vi puster.
Tai Chi styrker kjernemuskulaturen, som igjen kan forbedre holdningen. Å lære å fokusere på måten du beveger deg på, kan også forbedre måten du bærer deg på.


Demper angst og depresjon
I følge en artikkel i Psychiatric Clinics of North America, bekrefter mange studier at Tai Chi kan hjelpe med å motvirke angst og depresjon hos eldre. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne praksisen ikke er en erstatning for andre behandlingsformer som legen din anbefaler.
Det er flere faktorer som bidrar til de positive effektene Tai Chi har på den mentale helsen:
Fordi fokus er på pust og bevegelse mens man utøver Tai Chi, får man en naturlig pause fra å tenke på daglig stress. Å gjøre aktiviteter som man trives med, kan øke det gode humøret. Selv en mild trening som Tai Chi kan øke nivåene av endorfinene som påvirker humøret. De myke, flytende bevegelsene gjør at vi slapper bedre av i musklene og gir en følelse av velvære.

En amerikansk studie har vist at Tai Chi bedre kan redusere depresjon og angst enn kraftige medikamenter. I studien ble 112 voksne i alderen 60 år og eldre med klinisk depresjon behandlet med et standard medikament i én måned. Bare 73 prosent av gruppa rapporterte om en viss bedring. Etter loddtrekning utførte halvparten av disse pasientene også Tai Chi to timer i uka i ti uker. Den andre halvparten fikk to timers foredrag om helse.
På slutten av treningsfasen i studien opplevde 94 prosent å være mye mindre deprimerte. 65 prosent av disse sa at depresjonen var helt borte. Deltakerne i Tai Chi-gruppa hadde også fått bedre fysisk ytelse, skåret bedre på en kognitiv test og fikk påvist reduksjon i en viktig markør for inflammasjon.

Bedre immunforsvar
Når vi blir eldre, blir immunforsvaret mindre effektivt. Tai Chi et verktøy for å styrke immunforsvaret. En studie gjennomført av National Institutes of Health, viste at responsen på en vaksine mot helvetesild blant eldre som praktiserte Tai Chi, var lik responsen hos folk som var 30 år yngre. Eldre voksne som praktiserer Tai Chi, har også bedre respons på influensavaksinen, ifølge en studie i The American Journal of Chinese Medicine.


Vektreduksjon
På grunn av de langsomme bevegelsene, kan det virke som Tai Chi ikke er den ideelle treningsformen for å oppnå vektreduksjon, men studier har vist at det faktisk kan hjelpe deg med å gå ned i vekt.
I følge MyFitnessPal, forbrenner en person som veier omkring 75 kg i gjennomsnitt omtrent 270 kalorier i timen med Tai Chi. Det er mer enn ved rask gange eller power-yoga.


Sosiale fordeler
Diskusjoner om de mange helsemessige fordelene ved Tai Chi mangler ofte ett avgjørende element: Det er gøy. Uavhengig av alder, er det jo egne fordeler ved å delta i morsomme aktiviteter.

Forebygge fall.

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK...

Depresjon.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24...

Søvn.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24...

Overvekt.

www.thelancet.com/journals/lan...

Fibromyalgi.

WEBLINK:universityhealthnews.com/daily/energy/qigong-found-to-significantly-reduce-chronic-fatigue-symptoms-3/?fbclid=IwAR3ZLmkEXNPTGIH640FF1DSD00Q5flEB2hvAup2I_8VXUsjez0-u0fe6wTU

MyalgiskEncefalopati (ME).

http://contemplative-studies.org/wp/index.php/2017/06/11/relieve-chronic-fatigue-with-tai-chi/

WEBLINK:fysioterapeuten.no/Fag-og-vitenskap/Fagartikler/For-utmattet-til-aa-trene-Qigong-i-behandlingen-av-personer-med-Myalgisk-Encefalopati

Forebyggende for kroniske lidelser

www.medicalnewstoday.com/artic...

Nakkesmerter.

WEBLINK:www.news-medical.net/news/20161013/Tai-Chi-can-effectively-alleviate-persistent-neck-pain-study-finds.aspx?fbclid=IwAR1al5wVaGHnct_M5S5nfJhJr9KQDMScHYnevyXnvyv4GEc25zhwYh41Sxo

Artritt kne.

www.arthritis.org/living-with-...


Tai Chi trening kontra vestlig trening.


WEBLINK:www.energyarts.com/bagua-and-tai-chi-health-and-fitness/?fbclid=IwAR36JQ4w99CIJJEPpKd8-NRXIbnrbUIF_gHN16wU5VeVR7_bPrsXojL54CA

Harvard Magazine, fordeler ved Tai Chi trening.


harvardmagazine.com/2010/01/re...

Svimmelhet.

www.sciencedaily.com/releases/...

Angst.

journals.sagepub.com/doi/full/...Artritt hofte.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artic...

Blodtrykk.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artic...

Hjertesvikt, hukommelse (Forebygge demens).

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artic...

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artic...